Stell og vedlikehold av smykker og sølvbestikk

Vakre smykker bidrar til glede, følelser og minner igjennom livet, og mange har et utvalg smykker av stor emosjonell verdi som de bruker hver eneste dag. Mange smykker kan vare i generasjoner, dette kan være arvegods med stor affeksjonsverdi.  Små og skjøre gjenstander som krever en viss forsiktighet og vedlikehold for å holde i mange år fremover.
Ikke alle smykker tåler daglig bruk, du må derfor vise hensyn til dette ved bruk av dine smykker.
Klør som holder stener og diamanter, ledd og låser slites ved bruk og må ettersees og eventuelt repareres jevnlig, dette avhenger i forhold til bruken.

Alle smykker i hvitt gull er belagt med et tynt lag rhodium, dette for å gi smykket et skinnende hvitt utseende. Belegget slites ved bruk, og bør derfor fornyes etter behov. Stener og perler er sensitive mot syrer. Derfor må man unngå kontakt med hårspray, parfyme og annet som inneholder syrer. Perler som er limt kan løsne ved kontakt med vann. Ikke bruk smykker når du sover, heller ikke bruk smykker ved sportslige aktiviteter, fjellturer osv. da dette vil slite unødig på smykkene dine. Hold smykkene dine rene – det vil forlenge levetiden og de vil skinne på sitt beste.
Ikke bruk smykker i badebasseng, på spa eller andre steder med klorvann. Klorvann kan reagere med smykkene slik at de kan misfarges eller til og med bli skadet.

Vi anbefaler deg å oppbevare sølvsmykkene i et tett smykkeskrin. For å hindre at smykkene oksiderer er det viktig at du oppbevarer dem på et tørt sted, derfor råder vi deg til å ikke oppbevare smykkene dine på badet. Bruk gjerne syrefrie lynlåsposer kombinert med smykkeskrin, da unngår du også riper.

“Det er med smykker som med familiens bil, vedlikehold forlenger levetiden”

 

Hos Gullsmed Unhjem tar vi imot dine smykker for rens og vedlikehold, vi kontrollerer om stener diamanter er løse, vi kontrollerer klør, vi sjekker låser på kjeder osv, og sørger for at du skal være trygg i forhold til fremtidig bruk. Mye av dette kan du gjøre selv, på denne siden finner du tips og råd for puss og rens av dine smykker, du finner også tips og råd angående puss og rens av sølvbestikk.

Tips og råd

Ofte stilte spørsmål med svar

For å ta best mogeleg vare på bunadsølvet bør det pussast etter bruk. Då får du vekk skit og smuss før du legg det vekk.

Dette gjer du når bunadsølvet skal pussast – uansett om du har kvitt, forgylt eller oksidert bunadsølv:

1. Lag Såpevatn 

Pusse bunadsølv | Sylvsmidja





Fyll ein plastbolle med lunka vatn, nokre dråper Zalo og 1 ts salmiakk for kvar liter vatn. La sølvet liggja oppi i ca. 10-15 minuttar.

2. Vask forsiktig

Pusse bunadsølv | Sylvsmidja

Vask bunadsølvet forsiktig med ein liten kost (for eksempel ein mjuk tannkost).

3. Skyll og tørk

Pusse bunadsølv | Sylvsmidja





Skyll av med reint vatn og tørk med ein mjuk pusseklut. Gå gjerne over med ein hårfønar for å vera sikker på at det er heilt tørt. Då unngår du matte flekkar på bunadsølvet.

Skal du pussa påsydde knappar? Då er pussebrettet ein nyttig venn å ha. Brettet vernar bunadsstoffet medan du pussar knappane blanke og fine.

Obs! Ver forsiktig med bruk av ulike sølvrens. Mange av desse kan vera for sterke og fjerna både forgylling og glans.

Smykker og andre gjenstander av gull trenger ikke mye vedlikehold. Smykkene vaskes i varmt såpevann tilsatt litt salmiakk. Bruk en myk gammel tannbørste til å børste lett over smykkene. Skylles så i lunkent vann, og tørkes godt med en myk klut. Du kan også benytte egnede vask og pussemidler som du får kjøpt hos oss.

Sølv anløper ved kontakt med luft. Svovel i luften får sølv til å bli mørkt/brunt ved at det oksiderer. Jevnlig vask og puss er er derfor viktig for å holde sølvsmykker pene om de ikke benyttes hver dag. Vaskes i lunkent vann med Zalo, skylles deretter og tørkes godt med en myk klut. Har smykket anløpt kraftig, får du kjøpt spesielle rensemidler hos oss (sølvdip), vi anbefaler å gni over med en sølvklut for å beskytte sølvet mot videre oksidering. Et annet godt tips er å oppbevare sølvsmykkene i lufttette syrefrie lynlåsposer når du ikke bruker dem. Da vil du unngå at dine sølvsmykker anløper hurtig.

Smykker av gull med diamanter trenger ikke mye vedlikehold i det daglige, men for at diamantene skal glitre, må smykkene vaskes ofte.

Diamantsmykker vaskes enklest i varmt såpevann tilsatt litt salmiakk. Bruk en myk tannbørste til å børste lett over smykkene. Deretter skylles smykket lunkent vann, tørk godt. Hårføner kan brukes til å tørke smykket. Du kan også benytte egnede rense og pussemidler som du får kjøpt hos oss.

Perler består av vann og kalk, og er sårbare for tørr, varm luft og harde gjenstander. Oppbevar helst perler mørkt og kjølig, separat fra andre smykker og gjerne i litt fuktig luft som på badet. Perlekjeder bør helst tres om en gang i året, eller oftere om det brukes mye, dette kan vi utføre for deg.


Smykker og andre gjenstander med stener og perler kan ta skade av rens og pussemidler. Mange typer stener og perler tåler ikke kjemikalier og må derfor utvises forsiktighet med bruk av vaskemidler eller rensemidler som er kjøpt i butikk. Det beste er her å bruke lunkent såpevann, vaske lett over, og tørke godt med en myk klut.
Smykkestener som koraller og rav skal kun bli tørket av med en fuktig klut når de skal rengjøres. De har en organisk natur som feks. Perler, dette gjør slik at de er både myke og porøse, så kjemikalier som finnes i hårspray, kosmetikk og parfyme kan skade de over tid.


Organiske stener bør ikke oppbevares i luftette esker eller poser som andre smykker siden de trenger å «puste». Ikke-gjennomsiktige smykkestener som for eksempel lapis lazuli og turkis sten trenger spesielle hensyn siden de er stener og ikke krystaller. Disse smykkestenene er ofte porøse på overflaten og kan absorbere kjemikalier, også vanlig såpe kan trenge inn gjennom overflaten og bygge seg opp inne i stenene for å å så føre til misfarging. Organiske stener skal heller ikke rengjøres ved bruk av ultralydvasker.