1900-2000

Gullsmed Unhjem ble grunnlagt i 1906 av Mathias Unhjem og har en ubrutt tradisjon som familiebedrift. Dagens eier er fjerde generasjon gullsmedmester.

Helt siden starten i 1906 har håndverk og egenproduksjon stått i sentrum. Grunnlegger Mathias Unhjem var skjemaker og hadde en vesentlig produksjon. Hans sønn Rudolf Unhjem var en glimrende gravør og praktiserte håndverket helt frem til sin død. Renates far, Reinholdt M. Unhjem, som var tredje generasjon, drev en omfattende produksjon; først bunadsølv til nordmørsbunaden, deretter sølvsmykker som ble levert på nasjonal basis, og til slutt gullsmykker, som var en sentral del av Gullsmed Unhjems identitet på 80- og 90- tallet.

Dagens eier, Renate Unhjem, avla svennebrev som gullsmed i 1991 og tok over bedriften i 1996. Siden den gang har hun drevet den på ulike steder i Kristiansund sentrum. Først i Hauggata, deretter i kjøpesenteret Amfi Storkaia Brygge og siden høsten 2014 i Storgata 5.

2000-DD

Dagens lokaler ligger i det som blir omtalt som Sandnesgården, etter Sandnes-familien som har drevet lærhandel og skobutikk der i flere generasjoner. Da Gullsmed Unhjem flyttet inn i denne gården ble flere ringer sluttet. For det første var det en nær forbindelse mellom Unhjem og Sandnes. Gullsmed Unhjems grunnlegger, Mathias Unhjem, var nemlig god venn med lærhandler Sandnes, og da Mathias skulle starte for seg selv, lånte han kr 3.000,- til oppstarten hos lærhandler Sandnes. For det andre lå den første Unhjem-butikken på det som den gang het Lindals Plass, og som i realiteten lå et lite steinkast unna der Sandnesgården ligger i dag. Butikken gikk under navnet «Kommoden» fordi den lå utenpå en annen bygning og så ut som en uttrekt kommodeskuff (jfr. bildet ovenfor).

Den tredje ringen som ble sluttet med denne flyttingen, er at Renate Unhjem får muligheten til å øke omfangen av gullsmedhåndverket. I lokalene under butikken er det innredet et moderne og velutstyrt verksted som under navnet Kristiansund Smykkeverksted, huser tre smykkeprodusenter: Kathrine Lindman, Reinhold Ziegler Unhjem og Renate Unhjem.